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Federal regulations and institutional policies do not prohibit children who are “wards of the state or 
any other agency, institution, or entity” from research participation. However, permission must be 
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1. In most cases, parental consent must be obtained if the research involves minors under the age 
of 19.  The requirement for parental consent may be inappropriate in some cases such as 
research on child abuse.   

 
2. Minors 6 years of age or younger, verbal or written assent is typically not required.  Consent is 

based on the permission of the parent(s)/guardian(s) and no assent is required.  A brief verbal 
explanation of the research procedure should be explained to the child. 

 
3. Minors 7 years or older should be involved in the decision to participate in a research projects 

unless: a) the subject is not capable or mentally/emotionally, of being consulted, b) the IRB 
specifically waives the requirement. 

 
4. It is highly encouraged that a separate written assent form be used for children age 7 -12 years 

old to document assent.  In general, it should briefly explain in basic terms: 
o they are being asked to participate in a research study; 
o the purpose of the study; 
o an estimate of how much time is involved in participating; 
o what will happen to them if they agree to participate (e.g., ‘draw some blood’); 
o foreseeable risks/discomfort and any benefits they may experience; 
o they should ask their parents and doctor/researcher any questions they have about 

participation; 
o participation is voluntary and they can withdraw at any time 
 

5. Typically, adolescents 13-18 years old should be fully informed about a study and give assent 
to their own participation in the research.  In the instance, both the adolescent and the 
parents(s)/guardian(s) sign the form, with a signature line for the adolescent first. The signature 
line for parental consent/permission should follow.   

 
6. NOTE:  Assent expires when a child becomes a adult.  At that time the subject must sign the 

IRB approved adult consent for the research study. 
 
 
Federal regulations do not provide specific information on parental permission/child assent.  However, 
they do provide parental permission requirements.  In addition, they also charge that “adequate 
provisions are made for soliciting the assent of the children, when in the judgment of the IRB the 
children are capable of providing assent in taking into account the ages, maturity, and psychological 
state of the children involved” [45 CFR 46.408] 
 
 
 
Request for Waiver of Assent (45 CFR 46.408 and 46.116, Subpart A) 
 
There are three circumstances in which the IRB may waive assent for children to be enrolled in a 
research study.  This judgment may be made for all children participating in the study, or for each 
child, as the IRB deems appropriate.  
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 When it is evident that the intervention/procedure involved in the research shows a prospect of 
direct benefit that is important to the health or well-being of the children and is available only 
in the context of the research. 

 When the intervention/procedure involved in the research shows a prospect of direct benefit to 
the child and the protocol has a risk level similar to standard treatment. 

 


